shopping i Avesta

När staden Avesta började växa sig allt större, i början av 1900-talet, lades stadsplanen om och strax söder om järnvägen blev Markustorget stadens huvudsakliga torg. Det är även här som stadens idag största köpcentrum ligger – Plushuset. Platsen har alltså en lång historia gällande handel och är idag det självklara valet för shopping för många Avestabor.

De flesta som går till Plushuset gör det för att shoppa. Även om mängden och vad som ska shoppas självklart varierar. Men utbudet är ovanligt brett i förhållande till köpcentrumets storlek. Utöver klädbutiker så som H&M och Dressman finns bland annat Lekstugan, Ticket, Klockmasen, Hälsokraft och Guldfynd.   Här finns även Swedbank, Apoteket och en spelbutik.

Övrigt

Bowling: I källaren på Plushuset ligger Avesta Bowlinghall. De har 12 banor och säljer även enklare fika. Det är även möjligt att hyra bowlinghallen för andra evenemang så som barnkalas, konferenser eller svensexor.

Hotell: Att bo på Best Western Star Hotel innebär att bo extremt centralt samtidigt som det inte är många meter till järnvägsstation. Även här arrangeras ofta konferenser och det är ett populärt hotell för de som vill spela golf i Avesta. Detta just eftersom det ligger så nära kommunikationsmöjligheter.

Äta: Fika, lunch eller middag? Det är Johanssons Bageri & Café som erbjuder något att äta för de som är fikasugna. Fiket ligger precis mitt i gallerian och är därmed omöjlig att missa. Här kan man välja på en rad godsaker som bakelser, bullar och glass. Bageriet har även något för den som behöver något mer matnyttigt då de erbjuder enklare luncher med bakad potatis, sallader och pajer.

Är det middag man är ute efter finns två alternativ. Detta även efter att själva Plushuset har stängt. Sportsbaren O´Learys har öppet alla kvällar och har erkänt god mat även om många går hit enbart för att ta en öl och njuta av stämningen. Detta inte minst under stora fotbolls- eller hockeymatcher. Med storbildskärmar över hela restaurangen kan de lova en stämning precis som man förväntar sig av en sportsbar.

Öppettider:

De ordinarie öppettiderna för gallerian är måndagar till fredag 10-18 samt lördagar 10-15. Söndagar är det stängt.

Däremot förekommer det avvikande öppettider på ett flertal butiker. Det är alltså möjligt att själva gallerian har öppet utan att alla affärer har öppet – och tvärtom. Exempel på affärer som har avvikande öppettider är Apoteket, Swedbank, O´Learys och Hårvågen.

Att de kan ha öppet utan att själva gallerian har öppet handlar då om att de även har en ingång utifrån gågatan.